Wij hebben 3j geleden een appartement gekocht in een nieuwbouwcomplex. De bouwheer is op het einde van de bouw in faling gegaan (enfin met opzet zich in faling laten gaan want is intussen weer ah bouwen onder een andere BVBA) en nu zitten we met heel wat bouwellende.
In de privatieve delen heeft iedereen op eigen kosten de tekorten in orde laten maken, er was immers geen keuze.
Maar nu blijkt dat
- de garage met staanplaatsen niet waterdicht is. Ook een heel groot aantal privatieve kelders is niet waterdicht;
- de brandveiligheid is niet in orde in de gemeenschappelijke delen. de brandweer weigert dan ook het gebouwgoed te keuren;
- de riolering niet in orde is (omwille van de kosten zouden er geen septische putten gestoken zijn en werd het terrein dichtgegooid). We zitten hier met ruim 35 toiletten die aangesloten zijn op 1 buis die naar de riolering gaat in het midden van het gebouw
[node:2836 body]
Toen de faling eraan kwam hebben we gepoogd terug te vallen op de wet Breyne en het reservekapitaal te innen, maar dat geld was er niet meer! De RVM nam zich een advocaat maar we werden van het kastje naar de muur gestuurd met enkel hoge advocaatkosten tot gevolg en zonder resultaat om ons ergens te verhalen op de bouwheer en de architect.
Nu, in verband met de aansprakelijkheid van de architect stel ik mij toch wel vragen.
Daar we bouwden met toezicht en onder de wet Breyne vragen we ons af of de architect hier wel volledig buiten schut blijft inzake de aansprakelijkheid en de vele tekorten die er zijn.
Kan iemand zeggen wat de aansprakelijkheid van de architect is en hoe we met deze zaak verder kunnen gaan.
Mss niet onbelangrijk; de gemene delen zijn NOOIT opgeleverd omwille van de faling.
Met dank